Farmers Walk handles kopen? De beste opties!

De farmers walk is een oefening waarbij je in elke hand, naast je lichaam, een implement vast hebt, en hiermee óf zo snel mogelijk een bepaalde afstand aflegt, óf voor een zo lang mogelijke afstand loopt. Dit is één van de veelvoorkomende oefeningen van Sterkste Man wedstrijden (strongman). Ook wordt de oefening af en toe gedaan bij Crossfit. Met farmers walks train je voornamelijk de ‘supporting grip'; isometrische gripkracht, het type gripkracht dat je nodig hebt om iets een langere tijd vast te houden. Daarnaast kost het ook redelijk wat kracht om romp te stabiliseren bij het lopen. Voor de benen wordt de oefening nooit echt zwaar. De farmers walk is ook zeker een vorm van zogenaamd ‘functioneel trainen'; deze oefening lijkt ook op een aantal dagelijkse handelingen.

Wilde je een paar jaar geleden farmers walks trainen, dan zat er niets anders op; dan moest je de farmers handles zelf in elkaar lassen. Ondertussen zijn er al een aantal opties om ze via het internet te bestellen. Hieronder de twee beste opties:

LifeMaxx Farmers Handles CrossMaxx LMX39
farmers-walk-handles-crossmaxx farmers-walk-handles-lifemaxx-lmx39
 Verticale schijfopname Horizontale schijfopname, knurling
Verkrijgbaar bij:
Fitness Delivery
 Verkrijgbaar bij:
Fitness Koerier
Leeggewicht ~13kg Leeggewicht ~25kg

 

Bij de aanschaf van farmers handles moet je op een aantal eigenschappen letten:

 • Het greepgedeelte; hoeveelheid grip/knurling, diameter, en hoogte hiervan
 • De schijfopname; diameter en positie hiervan.

Greepgedeelte

Bij het greepgedeelte wil je een greep die niet glad is. De LifeMaxx Farmers handles hebben geen knurling, maar een matte coating met ruw oppervlak. De matte coating zorgt ervoor dat je een vrij stevige grip op de handles hebt, maar niet zo goed als handvaten die wel knurling hebben. Maar; bij strongman wedstrijden hebben de farmers handles vaak ook geen knurling. De greep is ongeveer 35mm in diameter; ongeveer hetzelfde als een barbell (die zijn 28-29mm). Dit is een goede diameter voor farmers handles. De CrossMaxx LMX39 heeft wel knurling, en de handvaten zijn ook hier ook ongeveer 35mm.

Ook is de hoogte van het handvaten belangrijk. Je wil minimaal dezelfde hoogte hebben als bij een barbell (+- 22 cm hoog), zodat je de farmers nog met gemakkelijk met een rechte rug kan uittillen. Hoger is ook gewenst; als je gripkracht goed is kan je veel meer gewicht vasthouden dan dat je kan deadliften. Met een hogere greep kan je meer gewicht van de grond tillen, en dus de Farmers Walk ook trainen met meer gewicht.

Bij de Farmers handles met horizontale schijfopname, zoals de CrossMaxx LMX39 is de hoogte van grepen afhankelijk van de diameter van de schijven die eraan hangen; bij lichte gewichten moet je de farmers dus optillen uit een oncomfortabel lage positie. De LifeMaxx Farmers hebben een verhoogde greep, en daarom altijd op een comfortabele uittilhoogte.

Schijfopname

Bij de schijfopname wil je voornamelijk dat deze te gebruiken is met dezelfde diameter waar je de meeste halterschijven in hebt. De twee veelvoorkomende opties zijn 30mm en 50mm. Hier zal de voorkeur bij de meesten dus op 50mm vallen; de diameter van de schijfopnamen van een olympische halterstang.

Het is natuurlijk mogelijk om 50mm schijven over een 30mm sleeve te doen, maar omdat je met de farmers  aan de wandel gaat, zullen de schijven heen en weer gaan bewegen en de daarbij horende kletterende geluiden maken. Beide opties in dit artikel hebben een 50mm schijfopname, dus dn zit je sowieso goed.

Verder zijn er bij farmers walks twee veelvoorkomende posities van de schijfopname; horizontaal en verticaal.

De verticale schijfopname heeft een aantal voordelen. Ten eerste raken de schijven zo de grond niet, en raken zo niet beschadigd. Vooral voor buitengebruik is dat een voordeel; straatstenen zullen de halterschijven een stuk sneller beschadigen dan je lifting platform. Ten tweede is het op en afladen van schijven in deze positie makkelijker. Ten derde is het onmogelijk dat de schijven bij het lopen van de handles afglijden. Bij de horizontale plaatsing van de halterschijven heb je sluiters nodig, die in principe los kunnen laten bij gebruik. Ook kost dit extra tijd met het op en afladen van de halterschijven.

Conclusie

De keuze hangt af van wat je belangrijker vind; de beste knurling, of betere schijfopname. Wil je maximale hoeveelheid grip op je farmers walks, kies dan voor de CrossMaxx LMX39. Vind je de betere schijfopname belangrijker, kies dan voor de LifeMaxx Farmers handles.

2 gedachten over “Farmers Walk handles kopen? De beste opties!”

  • Hoi Hanno,

   Zolang je daarmee vooruit kunt is dat inderdaad een goed alternatief! Maar als je de grip gericht traint zal ook dat na een tijdje te licht worden. De genoemde farmers walk handles kunnen dan ook meer gewicht aan. Ik heb zelf bijvoorbeeld regelmatig farmers walk getraind met 100 kg of meer per hand.

   Bedankt voor het compliment!

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend